Expo Oosterburen

In onze gemeenschappelijke ruimte, de “Tweede kamer”, hebben we wisseltentoonstellingen van kunstenaars. Dan krijgt een kunstenaar, meestal een schilder of een fotograaf uit de regio Den Bosch, de kans om zijn of haar werk een paar maanden bij ons te hangen en te exposeren. Goed voor de bekendheid en ook voor de verkoop, omdat wij bewoners mooie dingen zien en ook de mensen die bij ons langs komen. Kunstenaars leggen een visitekaartje neer of een prijskaartje. Er zijn op deze manier al diverse werken verkocht, nadat ze bij de Oosterburen te zien waren

Maar dit keer zijn wijzelf aan de beurt. Twee bewoners van de Oosterburen die kunstzinnig bezig zijn, nodigen hun buren uit om over de brug te komen. Want we hebben best wel wat mensen in de groep die creatief bezig zijn. We gaan een tentoonstelling van Oosterburen-kunst maken. Uiteindelijk doen er zeven mensen uit de woongemeenschap mee. Op zondagmiddag zal er een expositie zijn en de vrijdag ervoor gaan we onze ‘werken’ naar de Tweede Kamer brengen om te kijken hoe we het daar kunnen plaatsen. We hebben nog geen idee wat iedereen zal laten zien…

Op vrijdag blijkt dat we onvermoede talenten in de groep hebben. Met grote verbazing bekijk ik het brede assortiment aan dichtbundels, beeldhouwwerken, schilderijen, foto’s, tekeningen, geschilderde vogeltjes, gekostumeerde kattenportretten en nog veel meer.  Er zitten verrassende stukken tussen, die we nog niet eerder hebben ontdekt. We beginnen dit alles maar eens globaal plek te geven op muren, ezels, tafels en tafeltjes, tot in de tuin toe.

Op een stralende zondagmiddag is het dan zover. In onze tuin verzamelen zich buren en goede vrienden die dit allemaal wel eens willen meemaken. Er wordt een heuse opening verricht, met een glaasje erbij. Daarna gaan we de expositieruimte in, waar een klassiek rustig muziekje de juiste sfeer oproept om naar kunst te kijken. Binnen de kortste keren vult de ruimte zich met een vrolijke geïnteresseerde uitwisseling over het ‘waarom’ en ‘hoe’ van de diverse werken.

Het blijkt gewoon reuze leuk om onze creativiteit en het plezier erin te delen met elkaar en met onze omgeving. Als het avond wordt, worden de meest kwetsbare werken opgeborgen. Sommige mogen nog een tijdje hangen. Expo Oosterburen was een groot succes en we zijn de twee bewoners die het initiatief namen dankbaar voor hun actie. Wie weet gaan we dit nog eens herhalen…!

Vorig bericht
Volgend bericht