Japans genieten

 

Elke eerste vrijdag van de maand wordt er een gezamenlijke maaltijd gekookt. Dat gebeurt door twee of meer buren die dat op dat moment leuk vinden om te doen. We hebben een woongemeenschap met zo min mogelijk ‘verplichtingen’, dus er is geen rooster voor degenen die ‘moeten koken. Gelukkig ben je er helemaal vrij in of je dat wil. En ook voor degenen die komen eten is dat zo. Vooraf wordt simpelweg gevraagd wie het leuk vinden om deze keer de maaltijd te maken én ongeveer een week van tevoren geef je door of je daarbij wil zijn.

Dit keer is het thema: Japan. Vooraf wordt nog eens voor de zekerheid geraagd wie er van sushi houdt. Want sommigen vinden de ziltige smaak van zeewier bijvoorbeeld vies. Dus daar houden de koks (4 zijn het er dit keer) erg goed rekening mee. Om 18.00 uur starten we met de borrel in de Tweede Kamer, onze gemeenschappelijke ruimte. Het glas wordt geheven en er wordt bijgepraat. De tafel is al gedekt, met roze rood kleed, glazen en dergelijke.

Om klokslag 18.30 uur worden we verrast door de entree van dames in prachtige Japanse kledij, opgetut met heerlijk bizarre lipstiftmondjes en dienbladen met warme saké en een Japanse krokante teaser. Dat vraagt natuurlijk om applaus! Onze geweldige koks vertellen ons dat wij de keus hebben tussen maar liefst drie soepen, waarvan eentje vegetarisch, als voorgerecht. Daar maken we gretig gebruik van. Heerlijke bouillon met kruiden en een vleug gember.

Vervolgens mogen wij ons richten op een buffet van allemaal erg lekkere en kleurrijke gerechtjes. Behalve de bekende sushi (met vlees, met vis en vega) twee fantasievolle salades en allerlei bijgerechtjes. Wortel. Komkommer, zeewier, sesamzaadjes en nog veel meer. De foto kan het beter beschrijven dan ik het doe…

Iedereen weet wel een bord vol lekkers te verzamelen en wij eten met smaak, terwijl we natuurlijk allerlei gesprekken voeren. Fijn contact met elkaar gaat zo goed samen met lekker eten. Het nagerecht bestaat uit citroenijs met lychees, lontong (kleefrijst met kokos) en diverse vruchtjes. Ja, er is ook wel wat fusion cooking opgenomen in het diner.  Intussen vragen we ons af hoe je nu het woord lychee uitspreekt. Er worden wel iets van zes mogelijkheden gedeeld.

De avond gaat verder. We brengen de vuile vaat van dit feestmaal naar de vaatwasser en wassen glazen met de hand, ouderwets in de gootsteen.  Ook dat hoort erbij, samen opruimen en afwassen, en is nooit vervelend. Tot slot wordt er koffie en thee gedronken en eindigt deze maaltijd met een tevreden gevoel.Lichamelijk en sociaal zijn we weer erg goed aan onze trekken gekomen!

Vorig bericht