Al ruim een jaar zijn mijn echtgenoot (65) en ik (59) bezig met woongemeenschappen. Ons eigen huis wordt te groot en te onhandig, nu de kinderen het huis uit zijn. We hebben er 21 jaar gezeten. Maar waar willen we dan heen? Ons spreekt het idee van een woongemeenschap het meeste aan. Wel zelfstandige woonruimte maar ook onderlinge betrokkenheid en delen van voorzieningen. Veel inbreng in de bouw, milieubewust wonen, samen in een wijk actief zijn. Dit spreekt ons erg aan.
Intussen hebben we wel iets van 15 projecten bekeken of bezocht. Aan woongroep Jan Sluyters kunnen we begin dit jaar niet meedoen, men heeft een ledenstop. Maar opeens krijgen we in de zomer bericht dat er toch nog 5 woningen over zijn. Tot onze verrassing zijn vier hiervan in de juiste maat én op de begane grond. Met twee zelfstandige bedrijven-aan-huis en drie katten die gewend zijn aan een buitenleven, was het eerder al lastig geweest om al onze woonwensen te realiseren.
Daar zitten we dan, op een maandagavond, met de voorzitter en architect en nóg een belangstellende. Tekeningen uitgespreid op tafel. Het appartement dat we het liefste willen, lijkt net ietsje te klein. Maar omdat we geen behoefte hebben aan veel tuin, kan er opeens een tuinkamer bijgetrokken worden, waardoor er een leuke lichte serre ontstaat. De architect ziet het helemaal zitten. Zij is erg voor individuele keuzes in de bouw.
Er blijkt erg veel vrijheid te zijn. ‘Ons’ project is nieuwbouw in een eveneens volledig nieuwe wijk. De gemeente Den Bosch stelt het sportterrein aan de Jan Sluytersstraat te Den Bosch beschikbaar voor mensen die ‘zelf willen bouwen’. Dit kunnen particulieren zijn die hier een kavel kopen en hun eigen woning realiseren. Maar het kunnen ook groepen mensen zijn die gezamenlijk opdrachtgever zijn in de ontwikkeling van hun woningen. Onze initiatiefgroep Woongemeenschap Jan Sluyters is ingeloot en heeft een locatie mogen kiezen op het voormalige sportterrein. Geen welstandscommissies die beperkingen opleggen. We hebben als groep zelfs inbreng in het stratenplan.
Die tuin mag van ons best wat ingekort, want we wilden juist wat minder aan onderhoud doen. En dan ontstaat er al pratend het plaatje van een royale woning, waar alles zijn plek krijgt. Eerder hebben we een deel van de groep deelnemers gezien. De leeftijdsspreiding is vrij breed, de groep is bedoeld voor 45plussers. Enthousiaste mensen die goed in staat zijn om met elkaar besluiten te nemen. Waarbij procesbegeleider en architect opties aanreiken en de groep in stappen helpen om het concept uit te werken. Het ‘voelt’ qua sfeer en aansluiting heel goed. Den Bosch kennen we ook al een beetje. Een hele gezellige stad. Woongroep Jan Sluyters ligt op 10 minuten fietsen van het centrum, maar toch ook direct naast het natuurgebied van de Oosterplas.
Voor ons is het beeld na deze avond met de architect helder genoeg. Met een stapel papieren rijden we terug naar huis. Gaan we dit doen? Ja, we gaan het doen! Een week later zetten we de laatste paraafjes op de deelnameovereenkomst en gaat onze nieuwe ‘woonreis’ beginnen….