De vóóroplevering

Dankzij een heel droge zomer, met maanden regen-vrije dagen, hebben de bouwvakkers afgelopen jaar erg goed kunnen doorwerken aan de bouw van ons pand. En ondanks de tekorten aan personeel is het tóch gelukt om alles behoorlijk volgens planning af te werken. De aannemer is ruim op tijd klaar. We naderen het einde van de bouw. De woningen krijgen hun installaties (warmtepomp met zonnepanelen). Er rijden busjes af en aan met keukenapparatuur en badkamerelementen.

Dan opeens is het zover, er valt een brief in de brievenbus. De vóóroplevering komt eraan! Een bijzonder moment, want voor het eerst ga je je woning in die vrijwel klaar is. Om alles te controleren wat er te controleren valt. We nemen de oude tekeningen mee die we een jaar eerder hebben afgesproken, met alle details voor de elektra. Onze opzichter loopt mee, dat is heel fijn. Deze opzichter hebben we aangesteld om namens ons tijdens de bouw te controleren of alles goed gaat. Hij doet ook mee in alle bouwvergaderingen. Nu gaan we met hem erbij samen na of er geen beschadigingen zijn en of alles klopt. De woningen zien er op het eerste gezicht piekfijn uit, de aannemer heeft enorm zijn best gedaan. Want ook hij wil het goed en snel afronden met ons. We vinden dus vooral wat kleinigheden. Een zijkant van een schuifdeur die alleen nog in de grondverf staat. Een kleine beschadiging op de muur bij de keuken. Een schuifpui die een beetje klemt. Alles wordt nageplozen en opgeschreven.

Dat geldt ook voor de gemeenschappelijke ruimtes, ook die hebben een aparte vóóroplevering. Een aantal bewoners loopt samen met de opzichter en de aannemer alle binnen- en buitenruimtes langs. Tot en met de gevel. Hele kleine stukjes van de steen van de muur zijn soms beschadigd. Het valt nauwelijks op. De gemeenschappelijke ruimte heeft intussen al een keuken. Je kunt zo langzamerhand een gevoel krijgen bij hoe het gaat worden als we er wonen.

Ik verbaas me over de ruimtes die we krijgen. Het voelt heel goed. Grote glazen schuifpuien, met veel licht. Hoge plafonds van 2.80m hoog, dat is heel modern en prettig. Ik probeer me voor te stellen hoe onze meubels en spullen hierin passen. Kunnen de boekenkasten er wel staan? Het is toch een kleiner huis dan wat we vroeger hadden. Misschien toch nog maar wat spulletjes zien kwijt te raken. Dat ruimtelijke zou ik er graag inhouden. Voor je het weet, is het weer veel te vol.

Over twee weken is de formele oplevering. Dan hebben de bouwers alle kleine dingen weggewerkt die nu nog niet goed zijn. Daar hebben ze even tijd voor nodig. Nog 14 dagen, en dan hebben we opeens de sleutels van dit nieuwe huis! Kunnen we aan de slag met van alles dat dan ook nog moet. Muren, vloeren, luxaflex, een kattenluik… We hebben een lange lijst om af te werken. En daar hebben we erg veel zin in! Tegen die tijd staat er een koffiezetapparaat in de gemeenschappelijke ruimte. Kunnen we met de andere bewoners van Oosterburen tussen het klussen door samen koffie drinken in onze prachtig hoge ontmoetingsruimte met ramen aan drie kanten…

Vorig bericht
Volgend bericht