We hebben onze driemaandelijkse klusochtend, eigenlijk een grappige en heel alledaagse activiteit om eens te beschrijven. Want vaak krijg ik de vraag: ‘Hoe doen jullie dat nou bij de Oosterburen, met alle dingen die je moet doen, zoals de schoonmaak? Is het niet vervelend dat je allerlei corvee hebt? Moet je geen dingen doen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt?’ Kennelijk is dat een zekere angst die mensen kunnen hebben als zij zich een woongemeenschap voorstellen. Eindeloze verplichte taken die je moet doen, met flinke tegenzin. Gelukkig is de realiteit bij ons heel anders…
We verzamelen op zaterdagochtend en gaan eerst gezellig koffiedrinken en bijpraten. Een enkeling kiest nog even op de huishoudlijst een passend klusje uit. Je mag bij ons namelijk helemaal zelf bepalen wat je precies doet, als je meedoet aan de klusochtend. Sommige mensen houden ervan om in de tuin te wieden, anderen hebben daar een bloedhekel aan. Er zijn er die het heerlijk vinden om te poetsen en te soppen of die houden van vegen en opbergen. Er is voor iedereen wel iets bij, van stoer zonnepanelen op het dak wassen tot het simpele schoonmaken van bellenpaneel of het aanpakken van de koelkast in onze keuken.
Dus op de kluslijst kruis je de taak aan die jou aanspreekt. Je kan jouw klus doen op het moment dat het je uitkomt, maar de meeste bewoners kiezen ervoor om het op de gezellige klusochtend te doen. Komt het je echt helemaal niet uit of ben je op vakantie? Dan is dat helemaal prima. We gaan niets controleren of alles op schaaltjes wegen wie wat doet en wat niet.
Juist door die losheid is het erg leuk om samen eens in de zoveel tijd de boel op te frissen en extra mooi te maken. Er wordt ijverig geveegd en gesopt in het fietsenhok. De ramen krijgen een stevige beurt, tot ze spiegelen. De zuidtuinen staan vol onkruid en dat moet berslist eens worden aangepakt, voordat het gaat doorschieten. Tijdens deze bezigheden praten we heel wat af en er valt ook het nodige te grappen en te lachen. De klusochtend is dus een soort sociale activiteit. Klussen is verbindend. We dragen tegelijk samen zorg voor onze lichte heldere binnen- en buitenruimtes. Daar hebben we dan komende tijd allemaal weer veel plezier van.
Naast de driemaandelijkse klusochtend is er trouwens de maandbeurt. Twee bewoners zorgen een maand lang voor een schone ontmoetingsruimte. Je poetst in jouw maand elke week even en je let erop dat je op tijd bent voor het ophalen van onze gft-bakken, het papier en de zwarte container voor restafval. Ben je een week op vakantie in jouw maand, dan ruil je met een ander. Zo houden we de boel tussendoor goed bij.
We zijn dit keer bijna voltallig. Met 16 mensen zijn er vele handen die licht werk maken. Na een dik uur wordt het tijd voor de volgende koffie. Samen lekker uitblazen. Bijna alles is al klaar. We inventariseren even of we nog iets vergeten zijn. En hoe zit het met de gezamenlijke huishoudspullen? Missen we nog iets dat moet worden besteld of gehaald? Als dat rond is, gaan we de rest van ons weekend in.