Kopers en huurders kunnen samen door!

Op de laatste ledenvergadering heffen we samen het glas, met een brede lach. We hebben iets belangrijks te vieren! Het is gelukt om de huurderswoningen in onze woongroep gefinancierd te krijgen. Een lange geschiedenis die gelukkig een goed einde krijgt…

Ooit begon het project met een enthousiaste initiatiefgroep, waarbij nieuwe mensen zich aansloten. Het plan was oorspronkelijk om een project met koopwoningen te starten. Helaas bleek niet ieder lid van onze groep een hypotheek te kunnen krijgen. Dat is tegenwoordig een stuk lastiger dan vroeger. Sommigen van ons zijn ZZP’er. Als je geen vast dienstverband hebt, dan is de kans groot dat de bank er niet aan wil. Enkele leden kregen de koop niet rond, maar zij wilden dolgraag via een huurconstructie meedoen. We hebben als groep besloten om vervolgens te gaan voor een gemengde woongemeenschap van koop en huur. En samen te zoeken naar oplossingen voor de financiering van de huurwoningen.

We willen namelijk graag wonen met sociale diversiteit. Sociale huurwoningen met huursubsidie trekken een andere doelgroep aan, waardoor onze diversiteit groter wordt. Dus schouders eronder en kijken hoe ver we komen… Het is niet bepaald eenvoudig geweest! Ongeveer een jaar waren we bezig met gesprekken met twee woningcorporaties. Die helaas niet succesvol waren. Ook hebben we gedacht aan private investeerders en prachtige folders en brochures ontworpen voor beleggers. Dat leverde al evenmin erg veel op. We werden er af en toe wel een beetje moedeloos van.

De laatste oplossing was om een aannemer te zoeken voor ons project die zowel de bouw wilde doen als bereid was de huurwoningen te kopen. De aannemer kon die drie woningen dan voor een redelijk rendement per jaar verhuren. De huur mocht ook weer niet te hoog worden, want het zijn drie sociale huurwoningen die onder de huurgrens moeten blijven. Dat gaf veel gereken om te zorgen dat dit financiële plaatje klopte. Gelukkig hebben we de juiste aannemer gevonden. Na de nodige gesprekken bleek dat hij het financieel zag zitten.

Nog een laatste gesprek tussen aannemer en huurders en dan is het rond. Dit gesprek is direct vóór onze ledenvergadering, die we ‘s avonds hebben. De huurders zitten in spanning, maar de kopers net zo goed. We hopen allemaal dat we samen door kunnen gaan. Dan gaat de deur open van het zaaltje. Het gesprek met de aannemer is klaar. Blij lachend en met wijn en lekkers komen ze binnen op de ledenvergadering. Er moet natuurlijk uitgebreid gefeliciteerd worden! We zijn allemaal opgelucht en heel blij dat het toch is gelukt.

Vorig bericht
Volgend bericht