Vandaag is het feest!

Een spannende dag, waar we maanden naar hebben uitgezien. Vandaag worden de overdrachtsaktes voor grond en ontwikkelkosten getekend bij de notaris. Een feest waard, want we hebben deze datum al twee keer moeten verzetten. Het is een hele klus om alles op tijd klaar te hebben. Papierwinkels van splitsingsaktes, koopcontracten, oprichting van de VVE. En dan moeten de kopers in het project hun hypotheken zien te regelen. De aannemer (die het complex bouwt en drie woningen verhuurt) moet ook mee in het verhaal.

Vooral de hypotheken leiden tot zorg. Hypotheekverzekeraars moeten bemiddelen tussen onze leden en de banken. In de praktijk blijkt dat allerlei vertragingen te geven. Er zijn banken die niet eens in zee willen gaan met een CPO-project.

Het is niet de meest fijne fase in het project. Regelmatig slaan er wat frustraties toe, bijvoorbeeld over de manier waarop we moeizaam tot overeenstemming komen over contractuele bepalingen terwijl een deel van de groep op vakantie is. We vergeten een beetje onze sociocratische gespreksmethode. Maar dan is het toch zo ver…

Er is een dinsdag waarop we in rijtjes langskomen bij de notaris, voor de ondertekening. Het is rond! De notaris leest met een brede glimlach de aktes voor, we zetten met haar een handtekening in de nabijheid van een getuige namens de gemeente en klaar! Vanaf morgen mag er een hek om de zanderige vlakte die nu zowaar ons eigendom is. Onze appartementen bestaan nog uit lucht, alles moet nog gebouwd worden. Maar we kunnen niet meer terug (gelukkig 😉 en deze mijlpaal staat…

’s Avonds delen we een maaltijd. Iedereen neemt iets mee. Van soep en salade tot toetjes en ijsjes. Onze woongroep laat weer al die gezellige kanten zien. Gesprek over hoe het bij de notaris was. Hoe het nog nét lukte met die hypotheek en de onrust die dat ook wel gaf. Over badkamers en keukens en wat we nog willen met onze huizen. Het delen van lief en leed hoort erbij.
Twee dagen later worden de eerste paaltjes in de grond van ons complex geslagen. Twee ambtenaren bakenen het terrein af. Het gaat nog even duren voordat de bouw echt gaat starten!

Vorig bericht
Volgend bericht