Wanneer start de bouw van onze woongemeenschap?

Wat hadden we graag gezien dat nu de eerste steen gelegd was!… Maar we moeten geduld hebben. Heel veel geduld, ook al is alles rond. Alle toekomstige bewoners hebben met de aannemer om de tafel gezeten en de muren, deuren, ramen en alle leidingen van badkamer en keuken ingetekend. De werktekeningen zijn klaar. Toch kan de bouw niet starten. Ons stuk grond op de Hertoglaan staat er zanderig bij. Hekken bakenen het terrein af, pluimpjes gras woekeren. That’s all.

De reden hiervoor is de overspannen bouwmarkt. Het is een tijd waarin bouwbedrijven niet aan heipalen kunnen komen. Enkele bouwers moeten een half jaar wachten voordat ze aan het werk kunnen. Levertijden van materialen zijn veel langer dan gepland. Ook is er een tekort aan capaciteit op de arbeidsmarkt. We mogen ons gelukkig prijzen dat we de afspraken met de aannemer nog net op tijd rond hadden, dit voorjaar. Anders hadden we ongetwijfeld ook met sterk gestegen bouwprijzen te maken gehad en een tekort aan installateurs.

Bij ons valt de vertraging relatief gezien mee. Dat merk ik als ik ergens verzucht dat de levering van de stenen van ons gebouw een aantal maanden gaat duren. En een werknemer van een woningcorporatie me zegt dat we boffen omdat dit voor zijn organisatie intussen bijna acht maanden is. En wij hebben niet te maken met heipalen, die nergens te krijgen zijn, maar gelukkig met schroefpalen. Wel is de levering van de vloeren en wandelementen flink vertraagd. Onze aannemer heeft met ons contractueel afgesproken dat het gebouw in maximaal 220 werkbare dagen gebouwd gaat worden. We spreken af dat vertraagde levering van materialen valt onder de ‘onwerkbare dagen’.

Overigens is een ‘onwerkbare dag’ in de bouw nog iets anders dan een dag vol sneeuw en ijs (wat ik eerst dacht). Ook een bepaalde hoeveelheid regen leidt tot een onwerkbare dag. Hierover bestaan allerlei regelingen. Een werkdag wordt als ‘onwerkbaar’ beschouwd wanneer daarop door omstandigheden buiten de aansprakelijkheid van de aannemer gedurende een aantal uren door het grootste deel van de werknemers of machines niet kan worden gewerkt. Concreet betekent dit een halve onwerkbare dag bij een minimale neerslagduur van 2 uur in de ochtend of in de middag en een hele onwerkbare dag bij een minimale neerslagduur van 2 uur zowel in de ochtend als in de middag. Ook is er sprake van een hele onwerkbare dag bij een totale neerslagduur van 5 uur op één dag, bijvoorbeeld 1,5 uur in de ochtend en 3,5 uur in de middag. Een jaar bevat gemiddeld genomen 180 werkbare dagen, als je feestdagen, vrije dagen en weersomstandigheden meerekent. We hebben nog even te gaan en het is behoorlijk onzeker hoe lang het gaat duren.

Ik zie ons komende maanden nogal eens op het weerbericht kijken, als we willen weten hoe de bouw vordert! Maar eerst die eerste steen nog, die gelegd moet worden. Kan niet wachten…

Vorig bericht
Volgend bericht