Oosterburen besluiten online

Het is nog steeds corona-tijd, ook al zijn de meeste maatregelen per 1 juli aanzienlijk afgezwakt. Toch is het belangrijk om op veilige afstand met elkaar om te gaan. Dat lukt met dat mooie weer heel goed. We hebben leuke en gezellige momenten samen in de tuin. Er worden verjaardagen gevierd en borrels gehouden, onder onze nieuwste zonneparasol.

Maar soms moeten we toch ook vergaderen, dat hoort er nu eenmaal bij. We hebben een Vereniging van Eigenaren (VvE) die bij elkaar moet komen voor vaststelling van begroting en plannen dit jaar. Eerst meten we onze gemeenschappelijke ruimte (die heet tegenwoordig “de Tweede Kamer”) nog eens op. Helaas, daar kan je niet goed vergaderen met 20 mensen op anderhalve meter. Dus gaan we over op beeldschermbellen.

Om iedereen vertrouwd te maken met video-bellen zijn er wat steunuurtjes gepland. Daar kan je dan het systeem eens uittesten, met wat hulp. Op de avond van de VvE-vergadering zit het bestuur in de Tweede Kamer. En de rest van de woongemeenschap zit thuis met een kopje thee of koffie achter een laptop, computer of ipad. Spannend, hoe zal het gaan?

Om beurten loggen we in. Zetten we de video aan en ‘un-muten’ onszelf. Het is even wennen, maar het lukt iedereen goed. We hebben opeens wel last van galm, want de drie bestuursleden zitten allemaal met hun eigen laptop bij elkaar in één ruimte. Na wat experimenteren houden ze één laptop over waarin ze om beurten spreken. Strak vergaderen is belangrijk. We praten om de beurt en zetten onszelf op ‘mute’ als een ander praat, om herrie te voorkomen.

Intussen worden de financiële stukken met een digitale presentatie afgelopen. De penningmeester geeft uitleg en iedereen luistert rustig. Er zijn een paar vragen over de jaarbalans. Wie iets wil zeggen, steekt een hand op. Het is eigenlijk wel heel duidelijk en het ziet er gelukkig erg goed uit. We hebben een meevaller van vorig jaar, een klein overschot. Dat gaat naar onze algemene reserves. Het mag ook wel, want we moeten de investeringen voor het groot onderhoudsplan samen gaan opbouwen. Dan kan ooit ook het dak vervangen worden, als dat nodig is.

De leden van de kascommissie zijn dik tevreden. De penningmeester incasseert complimentjes. We zijn er snel uit zo. En we stellen vast dat we nog een plan gaan maken voor de sloten en deurdrangers van het gebouw.

Soms hapert de verbinding eventjes bij iemand. Dan gaat er een buurvrouw even helpen om het beeldschermprogramma op de laptop weer op gang te krijgen. We zijn alweer bij de rondvraag. De voorzitter kan de vergadering afsluiten. Ruim op tijd, zelfs een half uur vroeger dan gepland.

Zo’n online vergadering leiden is niet niks. De voorzitter vindt het ‘knap waardeloos’ ook al deed hij het heel goed. We hopen dat het de volgende keer gewoon weer in onze Tweede Kamer kan. Elkaar met een kopje koffie of thee aankijken en samen het plezier hebben van de groep, is nu eenmaal veel leuker. Hopelijk gaat dat later dit jaar weer lukken!

Vorig bericht
Volgend bericht