Op de foto – ‘behind the scenes’

Via de LVGO (Landelijke Vereniging van 50+woongemeenschappen) komt de vraag of we als woongemeenschap De Oosterburen mee willen doen aan een fotoreportage over woongemeenschappen. Het ministerie van VWS lanceert binnenkort een website over nieuwe woon-leefvormen en de zinvolheid van eigen regie en keuzes. Ze zoeken hiervoor een woongemeenschap die de energie uitstraalt van mensen die dit ook echt doen. Nou, dan zijn ze bij De Oosterburen helemaal aan het juiste adres.

Onze PRcommissie gaat ermee aan de gang en we spreken twee momenten af waarop onze bewoners in beeld komen. Martijn Beekman, een topfotograaf die in 2007 de Zilveren Camera kreeg voor de Nieuwsfoto van het Jaar, komt aangelopen. Een rustige man die snel ons vertrouwen wint met goede vragen en humor. Zijn partner in crime is Rachel Corner, zij is projectbegeleider voor dit onderwerp bij VWS en heeft zelf ervaring met het leven in woongroepen.

In no time zijn we een rondje aan het lopen om het gebouw en worden drie buren geportretteerd die een pompoen in een emmer laten zakken vanaf de eerste verdieping. Natuurlijk voor dit doel bewust als tafereel neergezet, maar zo bijzonder is het nu ook weer niet. Normaal nemen deze buren bij de supermarkt wel eens wat voor elkaar mee en doen zij dit ook zo. Twee pompoenen voor de prijs van één? Dan krijgt de buurvrouw er eentje gratis.

Er staat nog een molen met was te wapperen in de tuin. Een leuke aanleiding voor een fotoshoot. Twee mannen van onze groep gaan voor de foto met elkaar een praatje maken, terwijl de was wordt afgehaald. Even weg uit de klassieke taakverdeling.

We moeten Martijn ook laten zien hoe onze fietsenstalling gebruikt wordt. Vooral de aansluiting voor de e-bikes fascineert hem. Eén van onze woongenoten doet dit een aantal keren voor. In slow motion, want dan kan de camera het beeld beter vangen.

We wandelen om het gebouw naar onze gemeenschappelijke ruimte, waar we gaan koken en eten. Heel gezellig! Op Martijns verzoek komen de mannen van de groep opnieuw nadrukkelijk in beeld. Terwijl zij in eindeloos in de koude soep roeren, hakken hun buurvrouwen groente met veel te grote messen in veel te kleine stukjes. Glaasje wijn erbij. Alles voor het goede doel, eindeloze foto’s worden hiervan gemaakt. Daarna wordt er uiteraard lekker gegeten, in onze ontmoetingsruimte en ook buiten, om niet te veel mensen in de binnenruimte te hebben, vanwege de corona. Het is reuze gezellig en er wordt uitgebreid uitgewisseld en gelachen.

Op zaterdag wordt de fotoreportage vervolgd. In het weekend zijn we met met een grotere groep, waardoor we ook wat activiteiten kunnen showen. Uiteraard gaan we eerst buiten koffie drinken, met cake erbij en dikke jassen aan, want het is flink koud. Gevolgd door het schoonmaken van de zonnepanelen op het dak. Normaal maken we die eens per 6 tot 8 weken schoon, met een zwabber en water. Voor de foto doen we er een leuke felblauwe emmer met sop bij, dat staat vast erg mooi.

Martijn gaat met ons het dak op, ook een tikje trillend en voorzichtig op de treden. We hebben begrip voor elkaars kwetsbaarheden. Hij reikt heel lief een handje om wat bewoners in de hoogte te helpen. Het is absoluut kicken op dat dak met die waanzinnige set zonnepanelen. Het dak ligt er vol mee. De zonnepanelen worden zo stevig in het sop gezet dat we ons haast zorgen maken of ze na afloop nog wel energie leveren!

Weer even tikkie eng die ladder af, vooral het eerste stukje. Martijn is net als wij blij om op de grond te staan.

Tijd voor een wandeling. Iets wat de Oosterburen elke week of vaker doen. Hond Happy mag mee. We lopen de dijk op en waaien uit, terwijl we aan alle kanten beschoten worden door de fotograaf. Je hoort hem niet, het geluid staat uit, maar er zullen reeksen foto’s worden vastgelegd.

Terug bij de woongemeenschap worden er uitgebreid pizza’s gebakken. Borden vol met heerlijke partjes pizza kunnen worden opgehaald bij het raam van de bakkende buren. Iets wat we in coronatijd al vaker hebben gedaan. Zo gemakkelijk: stukjes deeg beleggen met saus, kaas, salami enzovoorts, even een paar minuten de pizzaoven in en klaar.

Samen met Rachel en Martijn smullen we en genieten we na van deze leuke sessie. We zijn natuurlijk reuze benieuwd naar de foto’s die gaan komen! En zij ook naar onze reportage die wij op onze website plaatsen. ‘Behind the scenes’ is er al… bij deze!

Vorig bericht
Volgend bericht