Onze woongemeenschap is deel van een groter geheel. Tussen de Aa-Wijk Noord en Hintham, komt een totaal nieuwe woonbuurt, waarin wij een plekje hebben. Hier worden vele dromen werkelijkheid! Niet alleen die van ons, ook die van een heleboel andere zelfbouwers en samenbouwers. We hebben eerder geloot om een kavel en zijn nu de gelukkigen die hier gaan bouwen, in het project ‘Vrij Spel’. Dit project is het initiatief van de gemeente om vier voormalige voetbalvelden van FC Den Bosch een nieuwe bestemming te geven.
Op 1 april is het officiële startschot, via een bijeenkomst met gemeente Den Bosch en uiteraard alle bouwers van ‘Vrij Spel’. Het is voor mij de eerste keer dat ik onze toekomstige buren zal zien. Ik ben erg benieuwd hoe zij het aangepakt hebben! Alle ontwerpen worden gepresenteerd, met tekeningen en persoonlijke toelichting.
De officiële aftrap van de bouw is een bijeenkomst. Ongeveer 80 mensen verzamelen zich in een wijkgebouw, met koffie en thee. Er liggen schetsen van onze toekomstige wijk klaar, zodat we weten hoe het globale plaatje is. Wethouder en projecttrekkers vanuit de gemeente houden een praatje. De wethouder staat stil bij het tijdpad. Najaar 2014 was het prille begin. Dat lijkt misschien lang, maar veel CPO-projecten duren wel 5 jaar. Ik ken woongemeenschappen die er 10 jaar over gedaan hebben voordat ze klaar waren! Bij ons gaat dat misschien wel binnen 4 jaar lukken…
We krijgen vragen. Wie is er boven de 35 jaar? Een kleine meerderheid van de zaal steekt een hand op. Maar gelukkig komen er in onze wijk ook starters en jongeren en zelfs wat kinderen. Wat doen we aan ecologie? Wie neemt er een statafel mee? De sfeer wordt vrolijk. Vanuit alle bouwgroepjes wordt een spontane pitch gegeven. Onze bijdrage als woongemeenschap in de wijk zit hem onder andere in de ontmoetingsruimte en de open binnentuin. Onze overburen, van de starterswoningen, nodigen we uit om eens koffie te komen drinken. Daar voelen ze best voor! Het zijn vooral jonge mensen die in dit project de kans hebben gekregen om een enigszins betaalbare woning te bouwen, met veel eigen invloed op het ontwerp.
We gaan elkaars ontwerpen bekijken, die opgehangen zijn. Ik kijk mijn ogen uit, het is heel divers. Zowel klassieke Hollandse woonhuizen met puntdak als ecohuizen met hout. Verder de nodige moderne bouw, waaronder behoorlijk strakke, bijna futuristische ontwerpen. Os eigen ontwerp hangt er ook tussen en we krijgen er vragen over van de andere bouwers. Waar ligt onze ontmoetingsruimte? Hoeveel bouwlagen hebben we?
Ik kan het niet laten om de enthousiaste ambtenaren die het project hebben getrokken een compliment te geven. Het is bijzonder dat een gemeente de verleiding weerstaat om vrijvallende bouwgrond aan de projectontwikkelaars te verkopen. En zeker ook om de eigen burgers zoveel ruimte en zeggenschap te geven. Hier geen last van welstandscommissies die standaardisering en eenduidigheid bewaken met regelgeving. Hierdoor krijgen we een zeer gevarieerde wijk en heel veel vrijheid om de woningen te laten passen bij onze levens. Het is tot nu toe alle moeite, de tijd en de energie waard!