Woongemeenschap in groei en bloei

Het is bijna zomer in onze woongemeenschap. De tuin staat er prachtig bij. Wonderlijk dat hier krap drie maanden terug nog modderig zand en kale vlakte lag… Met een goed ontwerp en inzet van hovenier en natuurlijk ook onze tuincommissie is de binnentuin een plaatje. Drie ranke sierappelboomjes en daaronder weelderige plantengroei in aanwas. Het gaat hard met de planten! Ook met het onkruid, dat we met elkaar in bedwang moeten houden. Onkruid groeit nóg harder en als we niets doen, is de tuin binnen de kortste keren overwoekerd.

De binnentuin is het sociale deel. Hier drinken we buiten koffie bij mooi weer of wordt er een glas geheven als er iets te vieren valt. De beschutte binnentuin, waar we vaak aanlopen, is het ideale buitengebied voor een praatje.

We delen nog twee gezamenlijke stukken tuin aan de zuidkant. Een ‘kruidentuin’ met een looppaadje, waar we onze venkel, munt en andere kruiden kunnen halen. Nog even niet plukken, laat die tere plantjes eerst maar eens verder groeien. Behalve de bieslook. Die kunnen we naar hartenlust plukken. Hoe meer je plukt hoe meer het groeit. Voor de smaak zelfs bij voorkeur voor de bloei.

En een ‘stiltetuin’ waarvan we hebben afgesproken dat je er kan zitten en juist niet sociaal hoeft te doen. Boekje lezen, mediteren, luieren, alles mag. In stilte.

Ook als groep begint het te bloeien en te groeien. Op donderdagmiddagen wordt er gewandeld. Koffie drinken is in de ochtend mogelijk voor en door wie dat wil. We gaan weer eens levensverhalen uitwisselen met een hapje eten erbij. Mensen vinden elkaar in zingen en andere bezigheden. De sfeer is vrij. Je doet wat je wil en je bent vrij om iets te laten.

We hebben de verantwoordelijkheid voor de belangrijkste taken in grote lijnen verdeeld. Naast de Tuincommissie is er een Huishoudelijke commissie die de schoonmaak regelt, een Activiteitencommissie en een PR-commissie. Een werkgroepje is bezig met de voorbereiding van onze feestelijke opening. En een ander werkgroepje heeft statuten afgemaakt en gaat het huishoudelijk reglement opstellen. Nog veel werk aan de winkel, er is nog heel veel te doen. Bijvoorbeeld verdere inrichting en geluidsbeperkende maatregelen in de hal. Maar de basis ligt er.

Vorig bericht
Volgend bericht