Ons openingsfeest

We wonen nu alweer ruim een half jaar in de woon­gemeen­schap. Iedereen is maanden druk geweest met klussen, verhuizen, je tuin of balkon inrichten en alles wat erbij komt kijken als je gaat wonen op een nieuwe plek. Ons hoofd stond de eerste maanden totaal niet naar de organisatie van een feest. Maar het begint nu toch te kriebelen. In de bewoners­vergadering besluiten we tot een echte officiële opening, met alle mensen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van ons complex. De bouwers, de gemeente Den Bosch, onze architect, de opzichter, KilimanjaroWonen. We willen hen bedanken voor hun inzet. En daarnaast nodigen we de buren uit van de wijk waar we nu wonen. Zij zijn onze nieuwe buren en die willen vast wel een kijkje komen nemen.

Een werkgroep maakt een programma en doet de voorbereiding. Iedereen helpt een handje mee. Er komt veel bij kijken. Van folders en persberichten maken tot eten inslaan en koelkasten huren. We poetsen de binnen­ruimtes van de woon­gemeenschap nog eens op en maken de tuinen mooi. Er worden slingers gemaakt met totaal wel 750 lapjes in de 5 kleuren van het trespa in het gebouw. Het ziet er flitsend uit!

Op de dag zelf beginnen we met koffie en nemen het programma door. Alle taken worden gedeeld. We verzamelen nog eens alle champagneglazen die we samen hebben. De parkeerplaats wordt leeg gemaakt. Vanaf 15:30 uur komen de gasten binnen voor het officiële deel. Zij worden ontvangen door de ceremoniemeester in paarse jas en hoge hoed, die vrolijk en geestig vragen stelt en sfeer maakt. Het is leuk om ze weer te zien, onze bouwers, de tuinarchitect, de ambtenaren van de gemeente, iedereen is heel erg welkom nu.

Natuurlijk zijn er praatjes, dat hoort erbij. Van onze VVE-voorzitter Herman en van de wethouder Roy Geers, die de officiële opening mag verrichten. Zijn voorganger heeft zich ooit hard gemaakt voor het project. “Wij hadden een voetbalveld en jullie hadden woonwensen. Mooi dat jullie dit hebben kunnen realiseren”. Aan hem de eer om ons gebouw te openen door de naam te onthullen van de Oosterburen! Met champagne erbij en enthousiast geklap. Het is een moment om nooit te vergeten… Gevolgd door een gedicht van bewoner Piet. Een klein stukje hieruit:

wat we hier samen hebben gebouwd
is geen huis van steen, glas en duurzaam hout
voor een clubje saaie senioren
maar een bron van inspiratie
van een vitale generatie

Onze architecte Magdaleen is nu aan de beurt. Hoe heeft zij het ervaren, ons project en onze groep? Ze vindt ons een erg leuke groep, zo niet de leukste. Ze heeft wel eens heel veel geduld met ons moeten opbrengen, want we hadden vaak veel tijd nodig om keuzes te maken. Bijvoorbeeld over het kleurenpalet van de deuren en balkons, dat heeft veel tijd ingenomen. Ze biedt ons nu een cadeau aan, een prachtige plaat met afbeeldingen van het project. Ook wij bieden ons cadeau aan, voor degenen die het meest hebben meegewerkt. Grote kaarten met daarop persoonlijke wensen en dankwoorden van alle bewoners.

De officiële openingshandeling wordt verrricht door Roy Geers, wethouder ‘s-Hertogenbosch voor Wonen, Ruimtelijke ontwikkeling en Participatie.

De buren uit de wijk beginnen binnen te lopen. Tijd om gezellig te praten en een hapje te eten. Maar ook om het gebouw beter te bekijken. We hebben vooraf 7 rondleidingen gemaakt, waarbij wij als bewoners de gids zijn. We gaan in groepen op pad, om ieder twee woningen te bekijken en een excursie te krijgen langs de gemeenschappelijke tuinen en binnenruimtes. Zo kunnen onze bezoekers zien hoe we wonen. De reacties zijn erg enthousiast. Eén wijkbewoner meldt spontaan haar moeder aan voor de “wachtlijst” voor ons project!

In de avond schuift iedereen die er dan nog is aan bij de tafels in de ontmoetingsruimte. Grote pannen dampende paella staan klaar om op te scheppen. De lichtjes in de binnentuin flonkeren. Ontspannen praten we na over deze feestelijke dag. Die ook weer ons groepsgevoel heeft versterkt. Onvergetelijk en wat zijn we blij met onze prachtige woongemeenschap. Een warme plek om te leven.

Vorig bericht
Volgend bericht